Terugkijken op 10 jaar theRevolution

Afbeelding van Terugkijken op 10 jaar theRevolution

Op 1 oktober 2013 deed een 17-jarige Japanse turner in Antwerpen alle commentatoren versteld staan met een nog nooit vertoonde viervoudige schroef – vanaf de vloer. In de Verenigde Staten ging de overheid in 'shutdown' door een conflict tussen Democraten en Republikeinen over Obamacare. In Parijs bleek tijdens Fashion Week metallic-transparant het nieuwe zwart. En in Den Haag opende theRevolution haar deuren.

In dit rijtje is die laatste gebeurtenis objectief gezien misschien het minst wereldschokkend – voor mij voelde dat anders. Na 8 jaar (mee)bouwen aan Sabel Communicatie was het tijd voor verandering.

Ik wilde niet meer sleutelen aan de etalage en de verpakking van informatie, maar ervoor zorgen dat mensen niet meer in processen worden geduwd die ze niet begrijpen, als ze zaken moeten regelen met organisaties die ze niet kiezen.

Dat begon met een focus op digitale dienstverlening, de wereld waar ik uitkwam. De eerste projecten die ik mocht doen, waarbij vriend en mentor Arjan Van Liere me op sleeptouw nam en theRevolution zo een briljante start gaf (waarna hij me de afgelopen 10 jaar regelmatig coachte; duizendmaal dank!), gingen dan ook over betere dienstverlening via digitale kanalen. Voor de Provincie Zeeland ontwikkelden we in 2013-2014 een nieuwe digitale strategie én ontwierpen we een nieuwe website. En bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) mocht ik drie jaar meebouwen aan een programma rond het digitaliseren van onderwijslogistiek en rond meer grip op hun studiekeuze en -proces voor studenten. Daar werkte ik onder meer met Harry Renting, Steven Losekoot, José van Schie en last but not least: Shia Liem, waar we nog altijd heel veel mee en voor mogen werken. Dank jullie wel!

In 2015 nam ik de eerste stap om echt een bureau op te bouwen: ik ging op zoek naar vaste collega's. In mei respectievelijk september namen Bjørn Jansen en Natanja de Bruin de gok, en stapten aan boord als eerste 'Revvies'. Wat een bijzonder gevoel is dat, als mensen zoveel vertrouwen in je idee hebben!

In de jaren daarna legden we steeds meer focus op 'de mens in de massa' en diens ervaring bij het regelen van zaken met de overheid. We richtten ons vanaf 2016 vooral op organisaties met een publieke functie. Daarin was ons werk voor Gemeente Rotterdam een enorme katalysator. Dat is de opdrachtgever die ons op alle mogelijke manieren heeft helpen groeien – maar vooral op inhoud. Wat hebben we ontzettend veel geleerd in de 6,5 jaar dat we mochten meewerken aan de innovatie van dienstverlening aan Rotterdammers met een bijstandsuitkering. Dat hadden we te danken aan met name Frank van der Post (zonder LinkedIn), en aan Ton van der Leck, Marlin Huygens, Dennis van den Broek, Marnix Roosch, Marije Lahr en Tessel Stalenhoef. En het project was nooit zo'n succes geworden zonder mijn matties Raymond Lisapaly en Eva Stevens.

De afgelopen 10 jaar werkten we naast Rotterdam voor prachtige opdrachtgevers, te veel om op te noemen. En dat geldt ook voor de mensen waar we mee mochten werken, ook te veel om op te noemen – maar weet dat ik het vertrouwen, het plezier en de wijze lessen die we (vaak samen) leerden ongelofelijk waardeer. Mille grazie, allemaal!

In deze terugblik wil ik vooral stil staan bij alle mensen die theRevolution hebben gemaakt wat het vandaag de dag is. Die er hun ziel en zaligheid in hebben gelegd, met hun kennis en kunde hebben bijgedragen aan onze inhoudelijke ontwikkeling en die een deel van onze reis samen met mij hebben afgelegd. In volgorde van start bij theRevolution: Bjørn Jansen, Natanja de Bruin, Louise Nell, Laura Straka, Lisette Mierop, Iris van Beusekom, Martin Damen, Gert Jan Harkema, Hannah Meijer, Marieke van den Berg, Eline de Vries - van der Starre, Karin Tetteroo, Lonneke Theelen, Nicky Verver, Roos Beerkens PhD, Frank Peeters, Maud Verheij, Marije Swaak, Mirjam Suiker en vanaf komende maand ook Gijs Rempt.

Dankzij jullie zijn we er nog steeds. Dankzij jullie kunnen we zulke fantastische projecten voor geweldige opdrachtgevers doen. Dankzij jullie leer ik elke dag weer bij, op allerlei terreinen. Dankzij jullie maken we écht impact in de wereld. Dus dank, dank, dank.

Speciale vermelding verdient, ik noemde haar al heel kort hierboven, mijn (ex-)work spouse: Natanja de Bruin. Van 2015 tot en met begin dit jaar was je absoluut onmisbaar in het bouwen aan, runnen van en werken in dit bureau. We deelden zakelijk lief en leed, en bouwden daarnaast een hechte vriendschap op. Ik ben supertrots op wat we samen hebben bereikt. Van een boek (Werken met profielen en persona's. Het goede van hokjesdenken; Van Duuren Management, 2018) tot prachtige projecten. En van een dynamisch dienstverlenings-duo tot het team dat er nu staat. Ontzettend veel dank!

Ook moet ik even stilstaan bij onze samenwerkingspartners. Vanaf het begin werken we met veel plezier samen met verschillende freelancers, bijvoorbeeld Jeroen Hulscher, Danny Hoek, Roy Bakker, Mendert Oving, Remko Bor, Simone Keijzer, Noortje Habets, Odysha Champatsang, Jacco Hogeweg en Floor van Riet. Daarnaast werk(t)en we in meerdere succesvolle en heel fijne samenwerkingen, met onder meer Teldesign (Jaco Emmen en Niels Alkema), CARE Internet Services (Joost Sanders), OSAGE (Harrie Kuipers), De Beleidsonderzoekers (Mirjam Engelen), Endeavour en Urban Connector/Karim Cherroud. Bedankt voor alle mooie projecten, lol die we hebben gehad en de kennis die we samen hebben opgedaan. En op naar de volgende.

Zo, en dan nu nog even de blik vooruit.

De komende jaren staan voor theRevolution in het teken van steeds meer bijdragen aan de samenleving van morgen. Met een ontwerpende aanpak, die stoelt op ratio, empathie en verbeeldingskracht werken we enerzijds aan verrassende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en transities, en anderzijds aan het stap voor stap verbeteren of radicaal vernieuwen van publieke dienstverlening.

Daarbij hebben we een licht activistische houding (we heten niet voor niets 'theRevolution') en nemen we geen blad voor de mond. Tegelijkertijd hebben we ook empathie voor de systemen en de mensen die erin werken, en proberen we telkens te begrijpen wat niet meer werkt en anders moet, en wat ook gewoon nog steeds een belangrijke functie heeft.

Dat doen we op thema's die ons aan het hart gaan: bestaanszekerheid (ook al vóórdat alle politici daar de mond van vol hadden ;-), leven lang ontwikkelen, diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid, zorg en welzijn, klimaat en duurzaamheid.

Dat is een reis die voorlopig nog niet klaar is. En die we zeker niet alleen kunnen afleggen. Daarom hoop ik dat iedereen die bij ons was, bij ons blijft. En dat we in de komende jaren nog vele, vele inspirerende en gedreven mensen om ons heen verzamelen. Ik zou zeggen: Join theRevolution!

Tot snel!